Druk deze pagina afPrint deze pagina

De verzorger in het nauw

Bernadette Tijssens is mantelzorger van haar moeder, die dementie heeft. Bernadettes ouders wonen in een zorgcentrum in Alkmaar.

Zomer.De ventilator heeft al meerdere keren gedraaid en de gieter is al vele malen gevuld. De'schubben' van onze, van rood naar bruin, verkleurde huid dwarrelenin het rond.

In huize Gloria, vierde etage, komt de zon natuurlijk ook binnen. De ramen bieden uitzicht op de hoge groene bomen en de zwerm kauwen, die dagelijks hun kunstje vertonen. Als je dichtbij het raam durft te staan, kun je zelfs de kano's en roeibootjes beneden door de sloot zien varen.

Aandacht

Is er iemand die kijkt? Iemand die weet dat het zomer is? Behalve de gangmarathonlopers suffen de meesten van deze club oudjes wat in hun stoel. In afwachting van een hapje, sapje, grapje of armpje van zuster Klivia die hun de ogen weer laat twinkelen, de zomer weer laat voelen. Simpel en doeltreffend door het enige wat er voor nodig is, aandacht en contact.

Als... als er nog een Klivia is tenminste?!

Genieten

Mijn ouders wonen nu alweer bijna vier jaar in een zorghuis en ik lieg niet als ik schrijf dat wij, de zeven nakomelingen, tot de meest frequente bezoekers horen. Als je zo vaak komt zie je veel. Je ontkomt er niet aan. Het heeft zijn leuke kanten. Je mag mee dwalen in de meest fantastische fli-fla-hopsakee woorden van de bewoner met afasie, je mag genieten van de blijdschap die een armpje of een knuffel al kan geven. Samen zing je, huil je en doe je gek.

Werkdruk

Maar er zijn minder leuke kanten. Je ziet dat de werkdruk voor de Klivia's en Karels groot is. Er vallen koppen. Vaak helaas de beste. Een wankel evenwicht ontstaat. Het vertrouwen dat er was in de individuele kwaliteiten, lijkt het onderspit te delven door de regels. Jammer, om goeie krachten te zien gaan. Vieren nu de protocollen hoogtij?

Noodhulp

Resultaat: 11 mensen met dementie, en (met regelmaat) slechts één noodhulp.

Het is zomer: de bestuurder likt aan haar ijsje...

En als het te warm wordt in de gezamenlijke woonkamer zet de uitzendkracht de airco aan. Hier en daar een stijf nekje is dan nog het minste gevolg.

 

< Terug naar home
Deel deze pagina