Druk deze pagina afPrint deze pagina

Nachtelijk gesodemieter

Marie is mantelzorger van haar man, die dementie heeft. Ze wonen in Schagen.

De nachten begonnen zo langzamerhand een drama te worden. Eerst sliepen we in een bed van 1,60 meter breed. Erg knus, maar ik kreeg steeds meer klappen, trappen en fikse elleboogstoten te verduren. Oorzaak: een hoop drukte in D.'s Lewy Body-dromen. Door al dat fysieke 'geweld' sliep ik natuurlijk slechter, ook doordat ik steeds beducht was op nieuwe aanvallen. Zelf was D. al meermalen uit bed gevallen. Hij was 's morgens altijd stomverbaasd als ik weer eens mopperig vertelde over al dat gedonder. Geen idee waar ik het over had, hij sliep prima en werd uitgerust wakker. Maar voor mij: geen nacht meer goed slapen, het af en toe met drie uur slaap moeten doen. Dat houdt geen mens vol.

Twee bedden

Kortom, twee nieuwe bedden aangeschaft, met ieder ons eigen dekbed. Er werd een bedhek aangebracht zodat het wat veiliger werd. Die verandering bleek aanvankelijk goed te werken. Een tijdlang hebben we zo tot tevredenheid geslapen. Althans, tot mijn tevredenheid, want D. begreep nooit wat nou eigenlijk het probleem was.

Heftige dromen

Totdat de dromen heftiger werden: onbegrijpelijk wat er zich allemaal in zo'n hoofd afspeelt. Dieren die uit de sloot gered moesten worden, poezen die in ons bed woonden, voetbalwedstrijden die verslagen werden, verkeersongelukken, bruiloften die georganiseerd moesten worden, begrafenissen waar D. verantwoordelijk was voor de catering en nog zo'n oeverloze lijst van gebeurtenissen. En ik raakte steeds vermoeider, chagrijniger, kribbiger en bitser. Foute ontwikkeling dus.

Clonazepam

In diezelfde tijd kwam de geriater langs en wij (of eigenlijk ik) legden het probleem voor. Clonazepam, dat moest de oplossing brengen. Het zou een win-winsituatie moeten bewerkstelligen. Bij D. bleek Clonazepam bijzonder slecht uit te pakken. Na een paar dagen pillen innemen werd hij steeds nijdiger op alles, maar in het bijzonder op mij natuurlijk. Ik kon geen goed meer doen. Na wat gezoek op internet maar gestopt met Clonazepam, want bijna al zijn klachten kwamen voor bij dat middel. En dus terug naar het oude liedje: slecht slapen.

CBD-olie

Totdat ik toevallig een artikeltje las over CBD-olie. Rustgevend, ontspannend en nog zo wat goede zaken. Meer erover gelezen en uiteindelijk besloten het te proberen. En wonder boven wonder: onze nachten werden een heel stuk rustiger. D. droomt nog wel veel, maar de ergste heftigheid is er af. Dus ik krijg ook meer slaap. Alles zou natuurlijk beter kunnen, maar ik ben hier zielsgelukkig mee: ik slaap zomaar zes uur per nacht! Overdag nog een uurtje erbij en ik kom toch mooi aan mijn nachtrust. Het hek krijgt wat minder trappen te verduren, dus dat is ook mooi meegenomen!

< Terug naar home
Deel deze pagina