Druk deze pagina afPrint deze pagina

Waar is de T?

Bernadette Tijssens is mantelzorger van haar moeder, die dementie heeft. Bernadettes ouders wonen in een zorgcentrum in Alkmaar.

Momenteel ben ik in de bevoorrechte positie om de oude dagboeken van mijn moeder te digitaliseren. Het doorlezen van het deel 1980 maakt me ervan bewust hoe bedrijvig zij was. Ze schilderde urenlang, ze zwom, ze fietste, ze haakte lappen en beddenspreien, ze kookte, ze waste, ze schreef, maar bovenal zorgde zij voor de T. En haar zeven welpen, die allang een eigen nestje hadden, konden daardoor de T telkens terugvinden. Het is de T, die van een huis een thuis maakt en wij, het nageslacht, hebben de mazzel gehad een goede T-fee te treffen. Mijn moedertje wist je het thuisgevoel te geven.

Veilig en beschut

Want is het niet juist de T die we altijd weer zoeken, waar we troost uit halen, waar we ons veilig en beschut weten, waar we weten wie we waren en wie we zijn? Ik geloof van wel. De T was letterlijk een dakje, een honk waar je je tevreden wist, waar je je zonder moeite kon opladen, kon laven. Waar je door de liefdevolle aandacht en het samenzijn, onder het genot van koekjes, thee, soepjes enzovoort, de T in jezelf weer vond. Die van Thuisgevoel.

Even weer thuis

Maar waar is de T nu, waar is de T voor haar en al die mensen in verzorgingshuizen? Die vraag stel ik me regelmatig als ik op bezoek ga bij mijn ouders. Want er wordt zo naar gezocht! De héle dag door, niet alleen op de verpleegafdeling maar ook op de gangen van de ‘somatische’ bewoners.

Knusse huiskamer

Ja, er wordt voor hen gezorgd, en in het huis van mijn moeder echt wel liefdevol. En toch doet het dwalen van de bewoners, het drukke zorgverkeer, me telkens weer beseffen dat de T ontbreekt. Af en toe licht hij op, in een omhelzing of in een knusser gemaakte huiskamer. Dan wordt huis weer even een thuis.

Breng de T terug

Ik wens mijn moeder en alle anderen de T terug, de T die zij ons hebben geschonken. Dat vraagt ons aller aandacht, verbinding, inzet en ondersteuning vanuit de politiek. Zie de prachtige documentaire Feel my love over een verpleeghuis in België. Het kan!

< Terug naar home
Deel deze pagina