Druk deze pagina afPrint deze pagina

Magnushof: een warm bad

De laatste column van Ria Beijersbergen ('Marie') uit Schagen over haar man, die leed aan dementie.

Na alle klaagverhalen in de media over de zorg zou ik hier graag een ander geluid laten horen.

Mijn dierbare Dick ging eind november 2018 naar Magnushof, Zandvenne Zuid. Het werd een spoedopname en wij werden daar bij de voordeur opgewacht. Met alle aandacht, inlevingsvermogen en warmte werden we daar begeleid. En dat bleef zo, alle maanden die hij, en ik, daar doorgebracht hebben. Geen moeite was te veel, altijd tijd om vragen te beantwoorden, mij een hart onder de riem te steken. Het voelde voor mij als een warm bad.

Voortdurend aanpassingen

Hoewel zijn verzorging voortdurend aanpassingen vereiste, omdat de ziekte hem langzamerhand sloopte, werd het daar als een uitdaging gezien om hem toch de zorg te bieden die nodig was. Inclusief alle kleine, persoonlijke dingetjes.

Goed geluisterd

Bij zijn verzorging waren vaak drie mensen betrokken, de derde stond klaar om ingewisseld te worden als hij er weer eens een 'wegstuurde'. Gemakkelijk was het niet en dat zal ongetwijfeld bij veel bewoners het geval zijn. Er moest veel overleg gepleegd worden over Dick en dat ging altijd met respect. Er werd goed geluisterd naar mijn wensen, ook door de betrokken artsen.

Thee en troost

Toen de situatie verslechterde en ik graag 's nachts bij hem wilde blijven, werd er direct een bed voor mij in zijn kamer gezet. En 's nachts was er thee en troost. En overdag altijd even een arm om mijn schouder, altijd vragen of ik soep, een broodje of thee wilde. Ook na zijn overlijden was er weer die aandacht, voor ons als nabestaanden. Klasse!

Masseuse

Er is één behandeling die Dick in zijn laatste dagen veel verlichting heeft gebracht en die ik alle bewoners van zorginstellingen van harte gun. Alle lof voor de masseuse, die zelfs in haar vrije tijd nog even bij Dick langskwam om hem te masseren. Niet alleen met haar handen, maar ook met hart en hoofd. Als een bewoner onrustig is of gespannen, kan met zo'n behandeling veel bereikt worden. Ik pleit ervoor dat massagebehandelingen tot het reguliere pakket gaan behoren. Er kunnen kleine wondertjes mee worden verricht!

 

< Terug naar home
Deel deze pagina