Druk deze pagina afPrint deze pagina

Lezers adviseren lezers: Hoe komen we de winter door?

Mijn man heeft Alzheimer. Nu het zomer is en we veel buiten zijn, zit hij beter in zijn vel. Ik zie nu al op tegen het najaar, omdat hij dan vaak somber is. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
Catherina de Vonk

Ik herken dit heel goed, in de lente en de zomer fleurt mijn echtgenote ook altijd op. Activiteiten buiten verbeteren haar stemming. In de zomer fietsen we veel of zijn we in de tuin. Mijn vrouw vindt het heerlijk om te helpen in de tuin. Zo heeft ze een doel. Al een aantal jaren zag ik op tegen de winter. Inmiddels heb ik uitgevonden dat het prima werkt om dagelijks 's middags een uurtje naar buiten te gaan. We hebben een vast ronde en écht, er zijn maar weinig dagen dat het weer het niet toelaat. Inmiddels is er een wandelgroepje ontstaan. Er is een groep van familie en buren, die het leuk vinden om er een keer met mijn vrouw op uit te gaan. Het wandelvirus is besmettelijk, want de groep bestaat inmiddels uit twintig deelnemers. Tip: ga niet in discussie, want dat werkt averechts. Regelmaat, routine, vaste tijden, dat geeft houvast.
Cees Bootsma

Neem een hond! Mijn vader met beginnende dementie zat het liefst lui achterover in zijn stoel. Hij nam nauwelijks initiatieven en voor ons als kinderen was het moeilijk om aan te zien, dat hij zo veranderde. We hebben via een hondenasiel een hondje voor hem gevonden. We mochten hem twee weken 'op zicht' hebben, uitproberen of mijn vader het leuk vond. Hij was altijd al dol op dieren, dus we twijfelden niet. Het was gelukkig liefde op het eerste gezicht met Bello! Mijn vader gaat nu vaak wandelen met de hond, heeft gezelschap en een doel om erop uit te gaan. Hij is actiever en positiever geworden en nog een leuke bijkomstigheid is dat hij minder geïsoleerd is, hij maakt regelmatig een praatje met andere hondenbezitters.
Marijke en Ina Veenema

Ik heb ook jaren geworsteld met de donkere dagen. Mijn man is een écht buitenmens en binnen zitten maakt dat hij negatief wordt en lusteloos. Bij ons heeft de daglichtlamp uitkomst geboden. Zodra de klok terug wordt gezet starten we met de lamp, ongeveer een uur per dag is voldoende. De lampen zijn er in verschillende soorten. Onze dochter heeft zich hierop georiënteerd en uiteindelijk hebben we de lamp via internet bij dementiewinkel.nl besteld. Daarnaast gaan we evengoed zoveel mogelijk naar buiten, want zelfs als het bewolkt is zie je daglicht en dat is ook weer goed om het dag- en nachtritme goed te houden.
Tanja van Groningen

Voor ons waren de 100 tips voor activiteiten van Alzheimer Nederland een uitkomst. Voor elk wat wils. Soms kun je zelf gewoon niets meer bedenken en heb je het gevoel dat het trekken aan een dood paard is...... Dit probleem speelt met name in de winter, dan duren de dagen eindeloos lang voor ons. Mijn partner heeft ontdekt dat ze helemaal kan opgaan in tekenen, kleuren en schilderen. Dit was een bijzondere ervaring, omdat zij dat eigenlijk nooit heeft gedaan, maar nu blijkt dat ze daar talent voor heeft. Omdat de lange donkere dagen in aantocht zijn, hebben we op aanraden van de casemanager een bezoekje gebracht aan een dagbesteding. Zinvol bezig zijn, erkenning en afleiding kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Dit ontmoetingscentrum staat open voor de bezigheden van mijn vrouw en ze is uitgenodigd om haar tekeningen een keer te komen laten zien. Als het weer het toelaat wordt er gewandeld met de groep. Bijkomend voordeel is dat als zij het naar haar zin heeft, er voor mij ook weer wat ruimte komt om iets voor mijzelf te doen.
Klaas Smit

Nieuwe lezersvraag

Mijn vader heeft dementie en eet enorme hoeveelheden koek en snoep. Hij komt heel erg aan. Zou ik daar iets aan moeten doen en zo ja, wat?
Jantine Grootsma


Heeft u ook een vraag aan medemantelzorgers?

Stel uw vraag via info@mantelzorgnieuwsbrief.nl, met de vermelding 'lezersvraag'. Uw naam wordt alleen bij de vraag vermeld als u dat goed vindt.

 

 

< Terug naar home
Deel deze pagina