Druk deze pagina afPrint deze pagina

Verklaar u nader!

Bernadette Tijssens is mantelzorger van haar moeder, die dementie heeft. Bernadettes ouders wonen in een zorgcentrum in Alkmaar.

Verklaar u nader; leg uit; dat zijn de woorden waarmee ik wakker word als ik denk aan een onderwerp voor de blog. Omdat ik vind dat dit nog veel te vaak te benadering is inzake dementie. Sinds enkele jaren draag ik mede zorg voor mijn oude dementerende moeder, maak ik deel uit van de organisatie van het Geheugenkoor en heb ik het genoegen met regelmaat een dagje op D. te passen, die sinds haar 57e aan Alzheimer lijdt.

Betuttelende benadering

De titel van mijn eerste blog was dimensies en voor mij komt dit begrip telkens terug als het gaat om dementie. Om het maar even heel boos en opstandig te zeggen: 'Wie zijn wij wel niet dat wij altijd denken dat de ander minder is, het niet meer begrijpt, zielig is?!” Tuurlijk vind ik die dementie van mijn moeder, en van de mensen bij wie ik het meemaak, heel vaak een K-ziekte. Maar wat mij harder treft, en nu trap ik vast op een heleboel geleerde lange tenen, is de betuttelende, intellectuele benadering. Er moet steeds maar verklaard worden, alles moet nuttig zijn, vele georganiseerde zaken rondom dementie hebben allemaal een thema. Er moet een stukje theorie verteld worden! Ja, ik snap het gerust, wij willen analyseren, anders komen we geen steek verder, we willen genezen, we willen het niet krijgen of we willen er in ieder geval vanaf. Bangeriken die wij zijn!

Laat het kind spelen

Wij vergeten dat in ons allemaal, of ben ik nou zo een romanticus?, het kind leeft dat we ooit waren. Het kind speelt. Heeft meestal geen of niet zoveel oordelen, maakt nog geen onderscheid. Het spreekt een universele taal. Het kijkt je aan, het daagt je uit, het wil maar één ding: contact. Als ik ergens heel blij mee ben, is dat het kind in mij drieduizend maal is wakker gekust door alle mensen met dementie met wie ik te maken heb. Ik was al te lang een Sneeuwwitje, een Doornroosje. Ik wens iedereen deze kussen. Laat het kind spelen, dat scheelt een heleboel geneuzel!

< Terug naar home
Deel deze pagina