Druk deze pagina afPrint deze pagina

De wereld op z'n kop

Anja FokkerAnja Fokker woont in Alkmaar. Ze is mantelzorger van haar vader, die vanwege dementie verblijft in een verpleeghuis in Schagen.

Loop ik al een aantal dagen om mijn computer heen te dralen. Ja, leuk, een column schrijven voor de digitale mantelzorgnieuwsbrief van Platform Dementie Noord-Holland Noord. Tegelijkertijd overvalt me onzekerheid: 'Wat heb ik nu te vertellen? Wie zit er nu op mijn verhalen en ervaringen te wachten?'

Nu weet ik wel, ik houd al een aantal jaar een familiesite bij over het mantelzorgen van mijn stokoude ouders. De site ben ik gestart op het moment dat m'n beide ouders in de lappenmand terechtkwamen. De familie woont nogal verspreid over het land. Zo houden we iedereen op de hoogte, en krijgt ieder dezelfde informatie. En praktisch, zo hebben we meer tijd en de handen vrij om te mantelzorgen, wat behoorlijk intensief is.

Held die ik ben

Daarnaast bedenk ik me: 'Eh... ja, maar dan worden mijn verhalen wel bij onbekende mensen bekend. Wil ik dat wel gekoppeld hebben aan mijn eigen naam? Doe ik daar wel goed aan bij mijn familie, of bij mijn vader met dementie die in een verpleeghuis woont? Zal ik onder pseudoniem gaan schrijven?' Held die ik ben. En zo draal ik verder. Om een lang verhaal niet langer te maken: ik ben Anja Fokker en ga mijn ervaringen als mantelzorger delen, onder mijn eigen naam.

Wereld op z'n kop

Mantelzorgen is nogal wat, zoals ik het ervaren heb. Mijn wereld totaal op z'n kop, ouders die kinderen worden en kinderen die min of meer de begeleiders van hun ouders worden. Overigens is het niet alleen kommer en kwel. We maken ook onwijs veel leuke dingen mee.

Prachtige ideeën?

Wat betreft de column: onbekende mensen kunnen bekende mensen worden. Ik zou het super vinden contact te krijgen met andere mantelzorgers en professionals, die ik nu nog niet ken. Ervaringen met elkaar delen en misschien – ik ben een idealist ­– wel met elkaar komen tot prachtige ideeën en verbeterpunten, voor onszelf als mantelzorgers en voor de 'gemantelzorgden'.

Hopelijk tot contacts!

Groet,
Anja Fokker

Stuur een mail via familias@geriant.nl, onder vermelding van Anja Fokker

< Terug naar home
Deel deze pagina