Druk deze pagina afPrint deze pagina

Cultureel programma: ‘Dementie… en toch een fijne dag!’

Theater Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard heeft dit najaar een programma voor mensen met dementie en hun naasten. Met onder meer zang, een film en een optreden van Adelheid Roosen. Ook bijzonder: het programma is ontwikkeld door de doelgroep zelf.

Initiatiefnemer Hans van Amstel wilde graag iets organiseren voor thuiswonende mensen met dementie. ‘Als oud-directeur van een kleine zorginstelling weet ik dat je met dementie wel degelijk een fijn leven kunt hebben. Ik vroeg me af: kan dat ook voor mensen met dementie die nog thuis wonen?’ Van Amstel klopte aan bij Geriant. Samen verstuurden ze een brief aan alle cliënten in Heerhugowaard met de vraag wie zin had om hierover mee te denken. Er werden twaalf stellen geïnterviewd, waarvan een deel besloot mee te doen aan de initiatiefgroep. Ook de afdeling Alzheimer Nederland Noord-Kennemerland sloot zich aan.

Medemens

Henk Belderok uit Heerhugowaard was 25 jaar lang vrijwilliger voor allerlei organisaties. ‘Als je alzheimer krijgt, denk je dat al die activiteiten niet meer mogelijk zijn.’ Maar toen hij gevraagd werd voor de initiatiegroep, zei hij ja. ‘Ik wil graag iets doen voor mijn medemens.’ Samen met zijn vrouw Hilde en nog drie andere stellen waarvan een van de partners dementie heeft, boog hij zich over de vraag: waaraan hebben thuis wonende mensen met dementie en hun naasten behoefte?

Polonaise

Het accent lag op het welbevinden van deze groep, niet de ziekte. Vandaar de naam van het programma: ‘Dementie... en toch een fijne dag!’ In overleg met de programmamanager van theater Cool kunst en cultuur werd besloten een programma op te zetten voor het najaar van 2022, met activiteiten voor mensen met dementie, voorstellingen over dementie en ‘gewone’ voorstellingen. De startbijeenkomst in het theatercafé op 4 oktober was alvast een succes, vertelt Henk Belderok. ‘Als dagvoorzitters hebben Hilde en ik de boel aan elkaar gepraat. De zangeres en muzikant kregen veel bijval, er werd zelfs een polonaise gedanst.’

Adelheid Roosen

Dat laatste was een voorproefje van de Zing-cirkel, waar mensen tijdens vijf bijeenkomsten kunnen meezingen met ‘zorgzangeres’ Janine Greeven. ‘Dat is echt een van de pareltjes’, zegt Van Amstel. ‘De dementie is op zo’n avond ver te zoeken, je ziet de mensen genieten.’ De deelnemers aan de initiatiefgroep dragen ideeën aan en komen met praktische oplossingen. ‘Zo vroeg iemand haar buurman – een muzikant – als pianist voor de Zing-cirkel. Anderen regelden de catering en schreven het draaiboek voor de startbijeenkomst.’ Hoogtepunt is naar verwachting de voorstelling van Adelheid Roosen op 13 december, die een portret schetst van haar moeder met alzheimer. ‘Ze zet een bank op het podium waarbij ze het publiek uitnodigt om te komen praten’, vertelt Van Amstel.

Voortzetten

‘Het is prachtig om zoiets als dit op poten te zetten, we zijn er hartstikke trots op’, zegt Henk Belderok. ‘Tijdens de laatste vergadering hebben de leden Hilde en mij gevraagd om voorzitter van de club te worden, zodat we hier ook zonder Hans mee verder kunnen.’ Van Amstel draagt het stokje aan hem over. Hij hoopt dat het culturele programma in gemeente Dijk en Waard ‘een begrip’ wordt. ‘Het zou mooi zijn als er een club ontstaat voor lezingen en activiteiten, met mensen die elkaar leren kennen en tot steun zijn. Daar werd tijdens de startbijeenkomst al een aanzet voor gegeven.’

Samen lachen

Hilde Belderok is blij dat ze dit project samen met haar man heeft kunnen doen. ‘Ik zie hoeveel plezier hij heeft bij het voorbereiden. Hij heeft dit vaker gedaan, maar ik had niet durven dromen dat het zo goed zou gaan.’ Zelf vond ze het fijn om er tijdens de theatervoorstelling van Gerard Alderliefste eens even helemaal uit te zijn. ‘Even de sores van alledag vergeten en samen lachen.’ De twee verheugen zich de komende tijd vooral op de lezing van Maartje de Lint over ‘De zachte kant van zingen’ en de film ‘Fisherman’s Friends’ vanwege het shantykoor dat daarin voorkomt. ‘En Adelheid Roosen natuurlijk!’, roept haar man.

Boodschap

Voor wie zich geïnspireerd voelt om ook zoiets in zijn of haar gemeente op te zetten, heeft Van Amstel nog een boodschap: ‘Blijf weg uit de wereld van de zorg en zoek contact met de wereld van kunst, cultuur en welzijn. Plekken waar plezier en ontspanning centraal staan, met goeie koffie en lekkere taartjes. Dan heb je meteen een heel andere sfeer.’

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het programma ‘Dementie… en toch een fijne dag!’ op de website van Cool kunst en cultuur. Je kunt je daar ook aanmelden voor een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 

 

< Terug naar home
Deel deze pagina